Holi festival – a színek tavaszi kavalkádja

A holi vagy színek fesztiválja egy több napon át tartó, hindu tavaszköszöntő ünnep Indiában, mely idén a március 21-i teliholdas napra esett. Az ünneplők ilyenkor festékporral szórják és színezett vízzel locsolják egymást, illetve gyakran raknak ünnepi máglyákat, amelyekkel a rossz szellemeket igyekeznek elűzni.

Az ünnepet India számos területén, illetve számos országban ünneplik, és az ünnepi szokások területenként eltérhetnek egymástól. Közös jellemzőjük, hogy a résztvevők ilyenkor sok társadalmi konvenciót, viselkedési szabályt áthághatnak. A felszabadult ünneplés része a sikamlós tréfálkozás, ugratás, akár idegenekkel szemben is. A résztvevők üdvözlik egymást, és elvárás, hogy ezt mindenki nyitott szívvel, az esetleges sérelmeket félretéve fogadja, íly módon az ünnep a családi és társadalmi kapcsolatok megújítására ad alkalmat.

Intézményünkben a 32 hallgatót számláló indiai közösség és az ESN SZIE idén már 3. alkalommal rendezte meg a Holi fesztivált a Gödöllői Campus kollégiumai előtti téren. Ez alkalommal Pratik Pravin Doshi PhD hallgató kérésére hivatalos megnyitót is tartottunk, melyre az Indiai Nagykövetség is meghívást kapott.

A nemzetközi hallgatóság nagy örömére dr. Palkovics László rektor és Mr. Venkataraman konzul, másodtitkár nyitották meg a rendezvényt. A köszöntők az indiai kapcsolataink erősítéséről, a hagyományok ápolásának, valamint a kultúrák megismerésének jelentőségéről szóltak, majd egymás arcának rituális megfestésével kezdetét vette az ünneplés.

A hallgatókon kívül Mrs. Jayashri konzul úr felesége, dr. Heltai Miklós, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja, Bodzánné dr. Ágota Gabriella kollégiumi igazgató és a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ munkatársai is részt vettek az eseményen.

A rendezvény megvalósításának anyagi fedezetét a Nemzetközi és Külkapcsolati Központ biztosította.